För ca 2 år sedan upptäckte jag denna kurs i ”Advanced Salumi Course”. Tyckte då att det var för dyrt och avstod, ca 1200 EUR. Idag säger jag ÅK!
Sapori & Saperi, Smaker och kunskap, är ett fantastiskt upplägg av just smaker och kunskap. Kursen bygger inte på att du behöver någon förkunskap utan alla kan deltaga. Det finns gott om utrymme både för den nyinvigde salami/lufttorkat tillverkaren och den avancerade proffset.

Kursen består av 4 dagars intensiv utbildning och besök hos olika charkuterister. Både teori och praktik.
Vi var 4 st förväntansfulla svenskar som åkte ner. Väl på PISAs flygplats möttes vi av 3 st amerikaner och 1 chaufför, Marzio Paganelli.
DAG 1
Dag 1 bestod av först teori och sedan ett besök hos en Italiensk familj, smakäventyret kunde börja.
Teorin var ett föredrag om lufttorkning, olika torkningsprocesser, luftfuktighet, temperaturer men allt utan startkultur. Startkultur används i praktiken inte alls av Italienska småskaliga mathantverkare, Artisan. Detta anser Italienarna tillhöra den mer icke hantverksmässiga produktionen. På kvällen var det som jag sade besök hos familjen Gabriella Lazzarini. Hennes matlagning var fantastisk. Bilderna får tala inte jag.