Recept


3 svar till ”Recept”

  1. Stefan Johansson profilbild
    Stefan Johansson

    Hej!
    Du använder alltså inte nitritsalt i denna salami?
    Med vänlig hälsning, Stefan

    Gilla

    1. Kenth profilbild

      Nej inte i denna.

      Jag är inte på något sätt motståndare till nitritsalt. Rätt använt och i beskedliga mängder är det helt klart befogat. För en charkuterist som lever på detta är det dessutom en klart förbättring map Clostridium B. Men som glad amatör tycker jag inte att det finns något att frukta. God hygien både med köttet och med lokalen borgar för en minimal risk. C. B är oerhört sällsynt och förekommer i princip inte i charksverige idag. Nitrit har en mycket bra effekt på köttets färgegenskaper också, myoglobinet omvandlas i flera reaktionssteg till metmyoglobin vilket ger den karakteristiska röda färgen. I en värmebehandlad korv däremot förstår jag inte alls varför vissa envisas med nitritsalt, det är ju dessutom risk för bildning av nitrosaminer vid stekning av denna korv.

      Eldrimner är inte heller helt emot nitrit utan tillåter låga koncentrationer i färdiga produkter.

      Gilla

  2. Stefan Johansson profilbild
    Stefan Johansson

    Tack för denna informationen!!
    Ser fram emot nya inlägg om denna salamin.
    Stefan

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.